Champagne Yves Ruffin

Champagne Yves Ruffin is een klein huis ten noordoosten van Epernay in de Marnevallei. Het huis telt slechts 3 hectare aan wijngaard, maar wel rondom de als Premier Cru geclassificeerde gemeente Avenay Val d’Or. Ze werken alleen met Pinot Noir en Chardonnay, welke in een 60/40 verhouding staan aangeplant. De keuze voor een hoger aandeel Pinot Noir is te verklaren door de ligging tegen de gaarden van de Côte des Noirs, een heuvelrug die bekend staat om de gunstige ligging voor deze druifsoort.

Over Yves Ruffin

Yves begon in 1971 tegen de stroom in met biologische wijnteelt, waarna zoon Thierry met vrouw Sylvie deze lijn heeft doorgezet. Het huis is dan ook één van de langst biologische werkende wijnmakers. Sinds 2014 zijn ze ook biologisch gecertificeerd: dit is de beginperiode van biocertificering.

Na overname van het wijndomein bewees Thierry zich ook als een radicale maker, door als eerste te experimenteren met acacia wijnvaten, waarin onder meer de Extra Brut champagne van het huis nu nog rijpt. Daarnaast is heeft hij een nieuwe methode van biologische wijnteelt ontwikkeld. Helaas is Thierry te vroeg overleden, waarna Sylvie heeft besloten het fort te bewaken tot hun zoons zich geroepen voelen tot een carrière in de champagne. Sylvie is zelf geen wijndrinker, en maakt de champagne dan ook op exact dezelfde wijze als haar schoonvader en man dit eerder deden. Ze wordt hierin gesteund door vrienden en familie die het proeven en assemblage op zich nemen. Zelfs doet zij hierbij alle technische testen.

Voor al te technische vragen moet ze echter vaak even in de boeken duiken, bijzonder voor een wijnmaker maar des te charmanter. Tijdens onze eerste kennismaking vertelde ze over haar zoons die een carrière in de grote stad wensen, maar inmiddels heeft jongste zoon Antonnat besloten in te stappen en ook de volgende generatie van het huis veilig te stellen. 

Champagne Premier Cru

Champagne komt altijd uit de gelijknamige regio in het noordoosten van Frankrijk, geproduceerd volgens de Regels van de Champagne AC. Het gebied ligt vrij noordelijk, met relatief veel regenval en lagere temperaturen. Tegelijkertijd is de bodem kalkrijk en heuvelachtig: ideaal voor een goede zon-expositie (de meeste gaarden liggen op het zuiden), waterdoorlating en warmtebehoud. Op deze bodem gedijen de Chardonnay, Pinot Noir zeer goed, terwijl in de meer kleiachtige gronden van in het centrum (vallen de la Marne) de Meunier het beste tot zijn recht komt. In het gebied tref je ruim 318 dorpen wijn verbouwd wordt: 41 hiervan hebben de Premier Cru status, waaronder Avanay Val d’Or. Binnenkort lees je hier meer over wijnland Frankrijk. Over champagne lees je verder in de blog van Meer Bubbels

 

De champagnes van Yves ruffin

In ons assortiment tref je vier van de heerlijke champagnes van Yves Ruffin: De Brut Premier Cru, Extra Brut Premier Cru en twee Millesimes: Cuvée Thierry Ruffin (2006) en Millesime 2013.

Op zoek naar champagnes van andere kleine producenten? Bekijk dan het assortiment van Meer Bubbels