De makers

Hidden Wines brengt ontontdekte parels naar Nederland. We werken daartoe samen met een selectie van wijnmakers die niet alleen mooie wijnen maken, maar dat ook nog eens doen vanuit passie en eigenheid.

Benieuwd naar het verhaal achter je glas wijn? We introduceren je graag de makers achter onze wijnselectie.

Patrick Simcic

45 jaar terug plantten Vladimir en Zmaga Simcic de eerste wijnstokken op hun terrein in Biljana, een klein dorp in Brda, een bekend Sloveens wijngebied grenzend aan Italië. Radovan en Anita zetten de gaard vervolgens voort maar het was kleinzoon Patrick die in 2018 besluit het wijndomein verder te ontwikkelen. Met een naamswijziging naar ” Patrick Simcic Wines”, strakke etiketten maar bovenal een duidelijke visie op hoe wijnen te ontwikkelen op de specifieke Ponca bodem. Deze bodem met veel kalk en minerailteit biedt een mooie grond voor de wijnen, terwijl de invloeden van de omringende heuvels en nabijgelegen middelandse zee zorgen voor een gunstig klimaat. 

Binnen deze context zorgt Patrick voor de juiste plek voor zijn verschillende druivenrassen, welke handmatig worden gecultiveerd en geoogst. Bij het wijnmaken past hij vervolgens diverse technieken toe, van diverse duren van schilweking tot inerte vergisting op o.a. beton, met als doel fruitige wijnen te creeren die stuk voor stuk een eigen karakter hebben en aanmoedigen om nog een glas te drinken. 

Melsheimer Riesling

Melsheimer Riesling is een biodynamisch wijnhuis uit Reil an der Mosel, volledig gespecialiseerd in Riesling. Op enkele van de mooiste hellingen aan de moezel maakt Thorsten Melsheimer, vijfde generatie wijnmaker, een breed pallet aan wijnen. Niet alleen heeft hij een duidelijk visie op hoe hij zijn druiven cultiveert (met o.a. een brede biodiversiteit en geiten in de wijngaarden) en en wijnen maakt (spontane gisting, eiken vaten), hij is ook nog eens niet vies van een experiment op zijn tijd. Hierdoor brengt hij regelmatig nieuwe wijnen uit, waaronder zelfs wijnen die “per ongeluk” zo ontstaan zijn maar te goed waren om niet op de markt te brengen.

Yves Ruffin

Champagne Yves Ruffin is een klein huis in Avenay Val d’ Or, ten noordoorsten van Reims. Op 3 hectare Premier Cru wijngaarden staat 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay aangeplant. In 1971 begon Yves Ruffin met biologische wijnteelt, toen nog tegen de trend in. Ze zijn dan ook al enige jaren Ecocert en Biodyvin gecertificeerd.
Momenteel staat Sylvie Ruffin aan het roer. Sylvie is de weduwe van Thierry, de zoon van Yves Ruffin. Sinds 2008 “bewaakt ze het fort” en hanteert ze de zorgvuldig ontwikkelde werkwijze van Thierry. Dit totdat haar zoons zouden besluiten het maison over te nemen: met jongste zoon Antonin gaat dit in 2022 dan eindelijk gebeuren… Een bijzonder verhaal bij een bijzondere bubbel.

Santa Sofia

Santa Sofia is een wat groter wijnhuis dat actief is sinds 1811. Het bevindt zich in San Pietro In Cariano, een dorpje boven Verona. Dit dorp ligt midden in de Valpolicella, het huis heeft zijn focus dan ook steeds meer daar naartoe verlegd. Ze bieden wijnen aan onder de DOC en DOCg van Valpolicella, maar ook kleinere oorsprongsbenamingen uit de regio. Het is dus weliswaar geen kleine, eigenzinnige wijnmaker, maar de kwaliteit die ze maken liegft er niet om. 

In de cantina, de benaming voor wijnhuizen in Italië, bevindt bevindt zich in een villa die in 1560 gebouwd is door notabelen. De villa is onderdeel van een complex, waar al voor de middeleeuwen monniken de eerste hand aan legden. De verschillende wijnkelders stammen dan ook uit verschillende periodes en kennen tegenwoordig elk hun eigen ‘bewoners’: de oudste kelders worden de rijke Amarone wijnen gerijpt op houten vaten, terwijl in de jongste kelders de Soave wordt gemaakt op stalen vaten.