Mas de la Basserola

Een toevallig passage in de file leidde, via een Nederlander met wijngaard in Spanje, tot het contact met de familie Vives, de wijnmakers achter Mas de Basserola. Naast de lijn met cava’s bleken ze ook nog eens twee onontdekte ‘stille’ wijnen te maken: een goede reden om ze een podium te bieden!

Over Mas de la Basserola

Het was 1869 toen de familie Vives wijn starte met wijnbouw rondom hun boerderij in Pla de Manlleu. De 6 hectare eigen wijngaarden beginnen letterlijk waar de muren van de boerderij ophouden.

De filosofie van het bedrijf is om authentieke wijnen te produceren, die de essentie van het terroir, klimaart en lokale varieteiten maximaal tot uitdrukking brengen. Op de eigen wijngaarden staan dan ook alleen ruim 40-jaar oude stokken van de Parellada en Macabeo aangeplant (de Merlot komt van gepachte wijngaarden).

De ligging van deze gaarden is op het zuiden, op een kalkrijke bodem. Voldoende zon tijdens de dag en koele nachten zorgen voor een gestage rijping en ontwikeling van de aroma’s, met de minerale toets van de bodem. De druiven worden biologisch gecultiveerd en handmatig geplukt, gevolgd door voorzichtige, koele persing. Tel daarbij op dat er natuurlijke inheemse gisten worden gebruikt en (bij de cava’s) een lage dosage en je krijgt een mooie expressie van het eigen microklimaat.

Sinds 1987 heeft de familie zich gespecialiseerd in het produceren van cava onder de naam van de boerderij: Mas de la Basserola. Inmiddels cultiveren ze echter ook wijngaarden van diverse dorpsbewoners en hebben naast hun cava’s ook twee mooie wijnen in het assortiment. 

 

Spaanse wijn uit de Penedes

Pla de Manlleu ligt in de wijnregio Penedés, één van de Spaanse wijnregio’s, gelegen ten zuidwesten van Barcelona. De regio kent een gematigd mediterraan klimaat met een diversiteit aan landschappen en staat dan ook garant voor een veelvoud aan wijnen. Er staan zowel inheemse als internationale druivenrassen aangeplant die vaak geblend worden om tot kwaliteitswijnen te komen, waarvan de bekendste een bubbeltje heeft: Penedés is hét thuisgebied van Cava. 

De regio is globaal in te delen in drie trappen: vanaf de kust steeds hoger gelegen. De Baja Penedés begint aan de kust en reikt tot 250m hoogte. Hier vind je volle rode wijnen. De Medio Penedés ligt tussen de 250 en 500 meter: hier zijn de omstandigheden gusntig voor cavaproductie. De hoogste trede, Penedés Superieur loopt van 500-800 meter hoogte aan de rand van het centraal plateu van Spanje. De hoogte zorgt voor een koeler klimaat waar niet alle druiven even goed gedijen: gemiddeld genomen past de lokale Parellada hier het beste. 

Hier vind je ook het dorp Pla de Manlleu, op het gelijknamig plateau. De zomers hier zijn natter en kouder dan lager in de Penedés, waardoor de druiven langzaam rijpen. Het landschap is glooiend en kent maar liefst 12000 hectare aan bossen, waardoor er een veelvoud aan microklimaten is. De wijngaarden van Mas de la Basserola, gelegen op 500-560meter hoogte, bevinden zich dan ook zo’n een eigen microklimaat, waardoor naast de Parellada ook de Macabeo goed gedijt. 

 

De wijnen van Mas de la Basserola

De collectie van de familie Vives bevat twee wijnen: een fruitige Macabeo en warme Merlot. 

De selectie cava’s vind je bij Meer Bubbels