Melsheimer Riesling

Op jacht naar bijzondere sekt die bij voorkeur biologisch was kwam ik proeven bij Thorsten Melsheimer. Het contrast met de eerder geproefde Duitse wijnen was groot en misschien even wennen, maar ook een signaal dat er hier iets bijzonders geproduceerd werd. Thorsten werkt met passie voor wijn en vanuit een eigen visie op wijn: een combinatie die je proeft. We zijn dan ook trots zijn assortiment te mogen importeren!

Over Melsheimer Riesling

De familie Melsheimer maakt al vijf generaties wijnen is het pittoreske dorpje Reil am Mosel. Ze hebben zich hierbij gespecialiseerd in Riesling die staat aangeplant op enkele van de mooiste hellingen langs de moezel. De stijle hellingen zorgen voor optimale benutting van de beperkte zonuren in dit koele klimaat, en tevens voor een goede vochtafvoer, zodat de stokken niet verdrinken. Het wil namelijk nogal eens flink regenen in de regio, zoveel dat de wijnkelders dan ook om de paar jaar onder water staan.

Thorsten, die nu aan het roer staat, heeft een duidelijke filosofie op het wijnmaken, en durft daarbij flink te experimenteren. Zo heeft hij de wijnmakerij inmiddels volledig biologisch én biodynamisch gemaakt, maakt hij gebruik van spontane gisting in zijn wijnen en experimenteert hij met diverse rijpingen. 

Naast het werk in de kelder kent het (zware) werk op de stijle hellingen ook wat bijzonderheden: zo worden er kruiden en bloemen verbouwt tussen de wijnstokken en lopen er geiten: dit alles om de biodiversiteit te beïnvloeden.

Buiten het wijnmaken is Thorsten te horen in diverse podcasts en gaat de familie diverse samenwerkingen aan. Zo hebben ze ook een bier gebrouwen met riesling. Natuurlijk wordt er zelf ook regelmatig genoten van een goed glas: In de kelders van het wijnhuis heeft Thorsten een privékelder met wijnen die velen op het verlanglijstje hebben staan. Deze, naast natuurlijk de eigen riesling, gaan open na een dag hard werken in de gaard, al dan niet bij een vuurtje, vergezeld van muziek van vader en zoon (Yannis) Melsheimer

Riesling uit de Moezel

De Riesling is een druif die de kenmerken van zowel het terroir als productieproces aanneemt en dat duidelijk terug laat komen in de aroma’s. De druif gedijt goed bij een gestage rijping en arme grond: een combi die je in de noordelijk gelegen Moezel (of Mosel) aantreft. 

De wijnstreek is één van de Bestimmte Anbaugebiete voor Duitse kwaliteitswijn, wegens de combinatie van grond en het klimaat. De wijngaarden liggen op steile hellingen en profiteren zo maximaal van de lage zonopbrengst. De weerspiegeling vanaf de naastgelegen moezel, en de matigende werking die de watermassa op het klimaat heeft helpen daarbij. De bodem bestaat vervolgens uit arme leisteen: deze bodem behoudt enerzijds ook de warmte van de zon en is anderzijds voldoende waterdoorlatend om de hoge regenval te matigen naar de juiste watertoevoer voor de druivenstokken. Deze eigenschappen maken de Moezel hét gebied om Riesling aan te planten.

Meer lezen over wijnland Duitsland? Binnenkort vind je hier een nieuw artikel. 

De wijnen van Melsheimer

In ons assortiment vind je diverse wijnen van Melsheimer Riesling: van toegankelijke feinherb tot zoete spätlese en van culinaire riesling tot aan complexe natuurwijn. Bekijk de wijnen vooral in onze webshop!