Patrick Simcic Wines

Op reis door Slovenië betekent natuurlijk ook een ontdekkingstocht naar de lokale wijnen. Zo genoten we van een heerlijk diner met dito wijnselectie bij Breg in Ljubljana, proefden we de selectie van Petric Urban in Vipava en bezochten we tijdens een fietstocht in de regio Brda onder meer Patrick Simcic Wines. Het enthousiasme van laatstgenoemde deed mij besluiten tot een partnership als exclusief importeur van Patrick Simçic Wines.

Over Patrick Simçic Wines.

45 jaar terug plantten Vladimir en Zmaga Simcic de eerste wijnstokken op hun terrein in Biljana.  Radovan en Anita zetten de gaard vervolgens voort maar het was kleinzoon Patrick die in 2018 besluit het wijndomein verder te ontwikkelen. Met een naamswijziging naar ”Patrick Simcic Wines”, strakke branding maar bovenal een duidelijke visie op hoe wijnen te ontwikkelen op de specifieke Ponca bodem.

Deze mergelbodem is niet alleen hoog in mineraliteit maar bevat ook veel kalk en bestaat uit meerdere bodemlagen. De aanwezigheid van heuvels in het achterland en de nabijgelegen Adriatische zee zorgen daarbij ook nog eens voor een gunstig klimaat. In de context van dit terroir kiest Patrick zorgvuldig welke druiven hij op welk deel van de gaarden cultiveert om zo tot het beste resultaat te komen. Hierbij laat hij een druiven ook tot laat in het seizoen rijpen, om steviger aroma’s te creëren dan gangbaar in de bekende Sloveense wijnen.

In de wijnkelders werkt hij verder vanuit deze visie en maakt gebruik van de verschillende technieken die helpen het lokale karakter te versterken. Zo krijgt de Moja en de Rebula schilweking, vindt de inerte vergisting op beton plaats en juist weer delastage (overpompen) bij de rode wijnen, om daar juist meer zuurstof in het proces te krijgen.

Zijn visie is om vanuit de kunst van het wijnmaken het Sloveense, of specifieker, zijn terroir aan de wereld te laten zijn. Wat ons betreft is hij daarin geslaagd; want het zijn uitgesproken wijnen die anders zijn dan we gemiddeld proefden in Slovenië.

Sloveense wijn uit Brda

Patrick Simçic Wines is gesitueerd in Biljana, een gehucht onder de vlag van Dobrova, middenin de wijnregio Goriška Brda. Deze regio wordt ook wel het Toscane van Slovenië genoemd, wegens het glooiende landschap vol wijngaarden en gunstige mediterrane klimaat.

De bodem varieert door het gebied, maar bevat veelal sedimentair gesteente met zandsteen, mergel en/of kalklagen. De grond onder de stokken van Simçic is veelal mergel met veel kalk en mineraliteit, ook wel Ponca genoemd. Doordat deze bodem rondom de streek de hoogte ingaat wordt het gebied beschermd tegen de wind uit het noorden en oosten. Tegelijkertijd brengt de Adriatische zee, die op slechts 25km afstand ligt, warme zee-invloeden. Samen zorgt dit voor een gematigd mediterraan klimaat: met meer dan 80 dagen boven de 20 graden, winters die zelden onder de 3 graden uitkomen en voldoende regen in het groeiseizoen (wat gunstig wordt afgevoerd/vastgehouden in de kalkrijke bodem) perfecte omstandigheden voor wijnbouw.

Brda is van oudsher hét gebied voor kwaliteitswijnen in Slovenië, maar de laatste jaren maakt Vipava een flinke opmars. Tel daarbij op dat de minder bekende gebieden in het oosten ook volop ontwikkelen en je hebt een heel interessant wijnland. Binnenkort publiceren we hier meer over.

De wijnen van Patrick Simçic

In ons assortiment vind je alle wijnen van Patrick Simçic Wines: Naast de Sloveense mousserende wijn Pavlina (genaamd naar zijn vrouw) hebben we de drie witte wijnen; Rebula, Sauvignonasse en Ideja.

De Orange wine “Mojo” (vertaald “mijn”) is Patrick’s visie op Sloveense wijn en de Cabernet en Sophia (vernoemd naar zijn oma) maken de line-up compleet.