Cantina Santa Sofia

Santa Sofia is een wat groter wijnhuis dat actief is sinds 1811. Het bevindt zich in San Pietro In Cariano, een dorpje boven Verona. Dit dorp ligt midden in de Valpolicella, het huis heeft zijn focus dan ook steeds meer daar naartoe verlegd. Ze bieden wijnen aan onder de DOC en DOCg van Valpolicella, maar ook kleinere oorsprongsbenamingen uit de regio. Het is dus weliswaar geen kleine, eigenzinnige wijnmaker, maar de kwaliteit die ze maken liegt er niet om. 

Over Santa Sofia

Santa Sofia, een traditioneel Italiaans wijnhuis in Pedemonte in de wijnregio Valpolicella. Het wijnhuis bestaat sinds 1811 en is lange tijd eigendom geweest van Gravin Rizzardi. In 1967 kocht Giancario Begnoni het bedrijf, met het idee het huis te laten groeien als over de assen van kwaliteit en innovatie.

Gedurende ruim vijftig jaar is dat meer dan gelukt: Santa Sofia is inmiddels een relatief grote speler, met naast een goede reeks Valpolicella wijnen ook wijnen uit diverse gebieden van Italië, allen natuurlijk lokaal (onder de regels van de betreffende DOC), geproduceerd. Een aantal hiervan wordt nog steeds in Pedemonte geproduceerd, rondom Villa Santa Sofia. Dit complex is in de middeleeuwen door monniken aangelegd, en in de klassieke kelders liggen o.a. mooie amaronewijnen te rijpen.

De verschillende wijnkelders van de cantina, de Italiaanse naam voor een wijnhuis, stammen uit verschillende periodes en kennen tegenwoordig elk hun eigen ‘bewoners’: de oudste kelders worden de rijke Amarone wijnen gerijpt op houten vaten, terwijl in de jongste kelders de Soave wordt gemaakt op stalen vaten.

Wijn uit de Veneto

De wijnen van Santa Sofia komen hoofdzakelijk uit de Veneto, het gebied tussen het Gardameer en Venetië. Het gebied is het grootste wijngebied van Italië en thuis van bekende wijnen als Valpolicella, Soave en Prosecco. Het klimaat is warm met verkoelende invloeden van de alpen in het noorden en matigende invloeden van het Gardameer. 

In het midden van het gebied tref je de wijngaarden van de Valpolicella (rood) en Soava (wit). De Soave Classico staat aangeplant tegen de heuvels in het noorden op een kalkstenen bodem met klei en vulkanisch gesteente. Tezamen met de hoogte zorgt dit voor een langzame rijping van de garganega druiven, leidend tot wijnen met rijpe fruitaroma’s en hoge zuren.

In het westen van het gebied, aan de oevers van het gardameer, tref je de wijngaarden voor de Bardolino. De koele bries van zowel het meer als vanuit de bergpas richting Trentino-Alto Adige zorgt voor een lager gemiddelde temperatuur en derhalve wederom een trage rijping van de druiven. Hiermee worden fris-fruitige wijnen geproduceerd van dezelfde druiven als amarone, maar dan veel lichtere stijl.

Binnenkort lees je hier verder over wijnland Italië.

De wijnen van Santa Sofia

Uit de uitgebreide lijn van Santa Sofia hebben wij twee typische Italiaanse wijnen opgenomen. De frisse Soave en de fruitige Bardolino. En smaken ze naar meer? De prosecco en spumante vind je bij Meer Bubbels!